Förberedelser inför ett lopp

Det är mycket att tänka på om du ska delta i ett lopp, särskilt om arrangemanget är i en annan stad. Förberedelser och att ladda rätt är A och O för en lyckad dag.

Träning

Ju fler mil du har i kroppen, desto skönare blir resan – i alla fall om målet primärt är att ta sig runt. Om du vill förbättra din tid kräver det också intervallträning och att du medvetet har pressat dig under träningspassen. Men inför ett lopp ska du vila dig i form. Låt kroppen ladda en eller ett par dagar innan loppet, beroende på hur långt du ska springa.

Mat och vätska

Fyll på kroppens depåer dagen innan loppet. Du vill inte behöva äta för mycket samma dag som du ska springa, så att magen känns tung. Tänk också på att dricka extra mycket vätska dagen innan. På de flesta lopp erbjuds någon slags sportdryck eller gel. Du bör testa märket innan loppet, för att se om din mage gillar drycken/gelen, annars kan loppet bli förstört av en krånglande mage.

Tänk också på att åka till loppet i god tid, vare sig det handlar om Stockholm maraton eller ett mindre arrangemang – ju mindre du behöver stressa innan tävlingen, desto bättre kommer du prestera under löploppet.

flash-blog