Styrketräning gör dig till en bättre löpare

Det är inte sällan som löpare har en viss rädsla för att träna styrka. Det är många löpare som vill undvika att bygga muskler och öka i kroppsvikt. Det är dock emellertid möjligt att bli starkare i kroppen utan att musklernas tvärsnittsyta ökar och då också hålla kroppsvikten intakt. Det finns faktiskt många fördelar med att komplettera löpningen med olika styrkeövningar. Att köpa en chinsstång och göra chins är perfekt om du vill bygga styrka i överkroppen. Med en chinsstång hemma kan du enkelt och smidigt träna olika saker. En chinsstång är inte bara användbar för chins utan även för att träna andra muskelgrupper. Den går även utmärkt att använda för att stretcha axlar och sträcka ut ryggen. När du tränar chins är det främst ryggen som du tränar men även biceps, baksida axlar och underarmarna.

Minska risken för skador med styrketräning

När det kommer till styrketräning för löpare handlar det mycket om att träna funktionellt. För en löpare är det bästa att försöka engagera så många muskelfibrer som det är möjligt i varje styrkeövning som utförs. När du tränar stryka utsätter du även musklerna för en annan typ av belastning än vad du gör när du springer, vilket resulterar i att kroppen stärks och du minskar risken för skador. Det är viktigt att aktivera alla kroppens muskler och om träningen blir för monoton riskerar du skador och försvagade muskler.

Fördelar med att styrketräna som löpare

Hela syftet med att styrketräna som löpare är tvådelad. En del är att du stimulerar muskelnervfunktionerna, vilket ger ett effektivare och bättre rörelsemönster som kan utveckla mer kraft när du springer. Den andra delen är att skydda de starka löparmusklerna mot överbelastning. En löpare använder mest benen och bålen, resten av överkroppen tränas inte när du springer. För att minska risken att drabbas av problem med axlar och nacke är det bra att träna för att stärka upp sådana kroppsdelar. Att ha en stark bål är a och o för en löpare och den stärker du främst genom olika styrkeövningar.

Effektivisera träningen med god planering

När du ska komplettera din löpning med styrketräning är det bra att planera in din träning på ett smart sätt. Det bästa är att skilja styrketräning och konditionsträning åt och göra det på olika dagar. Du kan även tänka på att anpassa din styrketräning så att musklerna som används när du springer inte används i styrkesammanhang förrän minst en dag efter löppasset. Du kan få bättre effekt av både löpningen och styrketräningen om du planerar. När du ska träna styrka som löpare är det en bra idé att satsa på att träna det stora muskelgrupperna. Utfallssteg, knäböj, chins, armhävningar, plankan och sit-ups är perfekta övningar att fokusera på.

flash-blog