Utrustning

Det som är fantastiskt med löpning är att det är en aktivitet som inte kräver så mycket utrustning. Om du ska ut och resa behöver du bara slänga ner löpskorna, ett par sporttights, och en tröja: du kan sedan upptäcka resmålet genom sköna löpturer. Men, löpning kräver rätt utrustning för att din kropp ska må bra och för att löpningen ska bli rolig och säker.

Skorna

Den viktigaste utrustningen för en löpare är skorna. Utan bra skor tar kroppen stryk och löpningen blir inte rolig. Det finns många snygga och billiga sportskor att falla för – gör inte det. Det viktigaste klädesplagget, både när du ska motionera och i vardagen, är dina skor. De flesta sportaffärer har kunnig personal som kan hjälpa dig att hitta rätt skor utifrån både dina fötter och din kropp. Om personalen inte verkar kunnig, gå till en annan sportaffär. Ett par bra löpskor ska du inte, i alla fall inte som nybörjare, köpa på nätet. Om du löper i fel skor kan du både få problem med knän, rygg, fötter och höfter. Ett par bra skor kostar mellan 900-1500 kronor, men du kommer att använda dem flera gånger i veckan under ett eller två års tid. Det är ungefär lika mycket som att äta 10-15 pizzor – med den skillnaden att löpningen kommer få dig i form. Snåla alltså på pizzorna, inte på skorna.

Löparkläder

Du kan egentligen löpa i vilka kläder du vill, så länge de känns bekväma och du kommer framåt. Men, självklart finns det kläder som det både är lättare och roligare att jogga i. Ju dyrare kläder, desto mer funktioner – funktioner som kan vara viktiga när du löptränat ett tag. I början kan du köpa ett par sporttights i den lägre prisklassen, samt en tröja och en tunn löparjacka. Tänk lager på lager. Du behöver inte heller några särskilt dyra kläder för att ställa upp i ett lopp som Tjejmilen eller Blomomloppet – vanliga träningskläder duger.

Bland det viktigaste att tänka på när du ska ut och jogga är reflexer. Många löpkläder, både tights och jackor, har redan reflexer, men du bör inte bara förlita dig på dem, då det ofta bara handlar om smalare reflexränder baktill på kläderna. Det finns särskilda reflexlöpjackor – alltså, inte en bylsig reflexväst – att löpa i. Om du kommer löpa mycket under höst- och vinterkvällar bör du investera i en reflexjacka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog