Löpning – för att komma i form

Löpning är ett bra sätt att komma i form, oavsett vilket fysisk nivå du är på. Genom att löpa får du bättre kondition och du bygger muskler och förbättrar dina medicinska värden – förutom att du också kommer att gå ner i vikt och passa bättre i jeansen!

Innan du ger dig ut i spåret

Det är många som beslutat sig för att komma i form, tar på sig sina sportskor och ger sig ut i spåret – och det går bättre än vad de trott. Nästa dag gör de om proceduren, men kroppen känns inte alls lika spänstig. Efter ett par dagar blir det trögare att ta sig ut i spåret och till slut har de gett upp. Löpning, eller att komma i form, är ingenting för dem. Tror de – helt fel!

För att bli en löpare måste du börja långsamt. Det första som du behöver göra är att köpa ett par bra löparskor. Det viktiga är inte vad skorna heter – löpskor eller sportskor – utan att de sitter bra på foten och kan bära upp din kropp på rätt sätt. Gå till en sportaffär och be om hjälp. Även om du inte kommer löpa Stockholm maraton, eller rent av kommer att sluta med löpningen, har du i alla fall ett par bra skor att använda vid fysisk aktivitet.

Börja långsamt

Formeln för att lyckas komma i form heter ändrade vanor. Att ändra sina vanor tar tid. Forskning visar att det tar 66 dagar för oss att få en ny aktivitet att bli en vana i vår vardag. För att verkligen bli en löpare måste du först fatta ett beslut och sedan hålla fast vid det. Men, du måste fatta ett beslut som fungerar att hålla fast vid både vid snålblåst och en tisdagskväll. Om du vill komma i form är det inte viktigt om du springer en mil på 35 minuter eller 80 minuter – det viktiga är att du rör på dig. Besluta dig för att motionera 2-3 dagar i veckan, beroende på hur ditt liv ser ut. Håll sedan fast vid dessa dagar.

Gå och jogga

Hur långt ditt pass ska vara beror på både tid och nuvarande form. Ju sämre form, desto kortare runda – så kommer du verkligen också att genomföra löppasset. Om du inte brukar röra på dig bör du börja med 2-3 kilometer, i annat fall är en sträcka på fem kilometer en bra start. I början bör du kombinera gång och lättare joggning. Börja passet med att värma upp genom att gå i minst tio minuter. Du kan sedan långsamt börja jogga en eller ett par minuter, för att sedan fortsätta gå. Varva gång och jogging under din runda. Om det var mycket längesedan du motionerade bör du börja med att bygga upp kondition och muskler genom att endast gå de första veckorna. Det viktiga är inte att springa en mil på 35 minuter, utan att skapa en vana av att motionera och löpa varje vecka – hela året om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog