Första loppet

Det är spännande att ställa upp i ett lopp. För många börjar löparlivet genom att de anmäler sig till ett lopp och sedan tränar till det. Andra har löpt ett tag innan de kommer på tanken att ställa upp i ett lopp. Det är viktigt att du anmäler dig till rätt lopp för att du ska få ut så mycket som möjligt av löpturen och upplevelsen. Det finns en mängd olika lopp över hela Sverige att välja mellan.

Välja rätt lopp

Även om det är lockande, och en större utmaning, att anmäla sig till Göteborgsvarvet, en halvmara, så kan det vara klokare att satsa på ett kortare lopp, som Blodomloppet eller Vårruset. Det är många tjejer som börjat jogga tack vare Tjejmilen.

Det som är bra med ett större lopp är att du inte behöver oroa dig så mycket för att komma sist! För det första finns det ofta flera klasser eller grupper att välja mellan: 5 eller 10 kilometerslopp, grupper som springer milen på 35 minuter eller två timmar. Det är skönt att genomföra en tävling på samma nivå som deltagarna bredvid dig. Då behöver du vare sig bli omsprungen av vältränade elitlöpare eller behöva springa om ”joggare” som faktiskt går. För det andra kommer du att smälta in i den stora människomassan och kan lugnt koncentrera dig på ditt eget lopp – alla andra har fullt upp med sin egen löpning och ingen kommer att tänka på dig.

Kom i tid

Att springa ett lopp handlar inte bara om att ta sig runt en bana så snabbt som möjligt, snarare är det en helhetsupplevelse som börjar redan på morgonen; ibland dagen innan.

Ta reda på var loppet är och kom i god tid. Tänk på att det är många som ska till samma ställe, så det kan vara svårt att hitta parkeringsplats till bilen. Många gånger kan det vara klokare att försöka åka kommunalt den sista biten, särskilt om det är ett lopp med flera tusen deltagare.

Innan du startar ska du hämta ut din nummerlapp. Vissa lopp kräver att du hämtat ut den innan, t.ex. dagen före. På andra lopp kan du både hämta ut nummerlappen dagen före och på själva tävlingsdagen. Planera in rejält med tid: du kommer att köa till toalett, eventuell nummerlapp eller något annat som du inte räknat med. Planera också in var du ska lägga av dig väskan eller annat som du har med dig.

flash-blog