Börja löpträna

Löpning är inte bara en fysisk aktivitet. För många är det en livsstil som ger utrymme för både träning och rekreation. Om du behöver komma i form eller känner sig inspirerad av andra löpare är det lätt att börja löpträna.

Billig och enkel aktivitet

Löpning är en enkel och billig idrott att börja med, då det enda du behöver är ett par bra skor. Du behöver inte anmäla dig till en lektion, som om du skulle börja rida, bli medlem i en klubb eller börja spela golf. Du behöver inte heller tänka att det är för sent att börja med löpning, att du är för gammal, vilket kan vara fallet om du skulle vilja spela ishockey. Löpning är den ultimata aktiviteten för både tonåringar och vuxna som vill börja träna – idag. Du bör dock gå till en sportaffär och köpa ett par bra skor – utgå från dina fötter, inte färgen på skorna, och be expediten om hjälp.

Första löppassen

Många upplever det första löppasset som enkelt och blir ofta förvånade över hur långt de orkar springa. Inspirerade av första passet ger de sig sedan ut nästkommande dag och kroppen känns helt annorlunda. Om du verkligen vill börja löpa är det viktigt att börja långsamt. Om du inte har så mycket muskler eller kondition kan du börja din löpträning med gång. Vissa personer kan behöva gå under första månaden för att bygga upp muskler och kondition. Rask gång, att power walka, är ett bra sätt att bygga upp kroppen – och du kommer snabbt se resultat.

I början kan du också variera gång och lättare joggning. Tre minuter gång, tre minuter jogging. Ett tips är att skapa en passande spellista i mobilen, där ”jogglåtarna” har mer fart och ger dig inspiration att röra dig. Tänk också på att börja passen med att promenera ett tag, så att kroppen värms upp.

Löpa – vila – löpa

För att bygga upp muskler behöver du vila. Vila dig i form är inte ett helt fel uttryck när det kommer till löpning. Du bör inte löpträna varje dag, utan istället besluta dig för vilka dagar du ska ge dig ut i spåret. Det är också bättre att planera in lagom mycket träning och verkligen hålla dig till schemat än bara orka träna i två veckor och sedan vara tillbaka i soffan. Börja med två löppass i veckan och att du däremellan också går ut och promenerar. Löp aldrig två dagar på raken, utan låt alltid kroppen återhämta sig.

Ett bra mål för träningen kan vara ett lättare motionslopp, som Blodomloppet eller Vårruset. Då har du något att både träna till och se fram emot.

flash-blog