Löpning börjar i sportaffären

Löpning är en enkelt sport: du sätter på dig löparskorna, går utanför dörren och ger dig iväg. Nästan, i alla fall. För att löpningen ska bli rolig och din kropp ska hålla bör du börja med en tur till sportaffären.

Lägg pengarna på rätt sak

Löpning är en relativt billig aktivitet då den inte kräver så mycket utrustning eller särskilda sportanläggningar. Din sportanläggning är överallt, 24/7, i elljusspåret, i staden eller på landet. Ett par skor, kläder på kroppen och du kan ge dig iväg på din löprunda. Du kan börja springa i vilka byxor du vill, likaså behöver du inte ha en särskild sporttröja för att kunna löpa – se efter vad du kan hitta i garderoben eller på extrapris. Den viktigaste utrustningen för en löpare är skorna. Du kan springa i ett par byxor som du köpt på second hand för 50 kronor, men det gäller inte dina löparskor. Ett par bra skor är en investering i din hälsa och för att må bra måste skorna få kosta.

Dina löparskor

Du bör be personalen i sportaffären om hjälp. Om personalen bara visar dig olika skor och prisklasser bör du gå vidare till en annan sportaffär. I många sportaffärer finns det personal som gått kurser för att kunna hjälpa kunderna att köpa en passande sko. Vissa av oss har platta eller höga fotsulor, eller pronerar; har lätt för liktorn eller mycket smala fötter. Dina skor kommer att påverka hela din kropp, särskilt knän, rygg och höfter. Det finns också särskilda ”fotlabb” där de kan plocka fram den perfekta skon för dig. Om personalen inte ber dig sätta på skon, klämmer för skon och sedan ber dig gå fram och tillbaka medan de tittar på din gång – byt affär. Oavsett hur snygga skorna är.

Om du är osäker på om du verkligen kommer att vilja springa flera gånger i veckan behöver du inte köpa särskilda löparskor. Säg till i affären att du vill ha ett par bra sportskor att både gå och löpa i – du bör ändå alltid ha ett par bra sportskor att röra dig i.

Löparkläder

Det finns två anledningar att köpa löparkläder: särskilda funktioner och en bra motivator. När du börjar löpa kan det underlätta att börja ge sig ut i spåret om du har ett par snygga sportkläder. De behöver inte vara dyra, men se till att det finns reflexer baktill på tightsen, och gärna också på löparjackan. När du löpt ett tag kommer du vilja ha funktionskläder, då de transporterar bort svett bättre, och håller dig lagom varm under löpturen. Om du ska delta i ett lopp, som Blodomloppet, behöver du inte införskaffa särskilda tävlingskläder.

Förutom sportskor måste du också se till att ha reflexer. Dagtid räcker det med reflexerna som finns på löptightsen, men under skymning och kväll bör du synas väl. Det finns många olika slags reflexer att använda och det viktiga är att du syns, inte hur snyggt det ser ut eller om de är inköpta i en sportbutik eller ej.

flash-blog